سوال: خانمی که همسرش نمی گذارد روزه ماه مبارک را بگیرد؛? چه تکلیفی دارد؟

پاسخ:

آیت الله خامنه ای: اطاعت از شوهر در فرض سؤال واجب نیست و اگر مجامعت به زور و بدون هیچ اختیاری از زن رخ دهد، روزه زن باطل نمی شود.


آیت الله فاضل لنکرانی: در ماه مبارک رمضان واجب است خانم روزه هایش را بگیرد و به حرف شوهر گوش ندهد، وشوهر حق ندارد گرفتن روزه واجب یا قضای روزه واجب را منع کند، اگر شوهر به زور چیزی به حلق او بریزد روزه اش باطل نمیشود اما درغیر این صورت اگر خودش به اختیار خود بخورد روزه باطل می شود و کفاره دارد یعنی برای هر روز یا باید دو ماه روزه بگیرد که 31 روز آن پی در پی باشد یا شصت فقیر را سیر کند یا به هر کدام یک مد که تقریباً ده سیر است، طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها بدهد، و چنانچه برایش ممکن نباشد مخیّر است بین اینکه هیجده روز روزه بگیرد، و یا اینکه هرچند مد که مى تواند بفقرا اطعام بدهد، و اگر نتواند بدهد، باید استغفار کند اگر چه مثلا یک مرتبه بگوید استغفر الله، و (دراین صورت که فقط استغفار کرده است‌)احتیاط واجب آن است که هر وقت بتواند کفّاره را بدهد.
راه حل آن است که زن روزه را بگیرد هرچند شوهر منع کند و تازمانی که شوهر چیزی به زور به او نخوراند روزه را بگیرد و اگر چیزی به زور به دهان او بگذارد و به زور کاری کند که وارد حلق شود روزه باطل نمی شود اما درحال اختیار آن را فرو نبرد.


آیت الله مکارم شیرازی: در روزه ماه مبارک رمضان و روزه های قضایی که وقت آن کم است(مثلا 10 روزه قضا از رمضان گذشته مانده و 10 روز نیز تا رمضان فرصت دارد) تبعیت از شوهر واجب نیست. ولی در روزه های نذر، مستحبی و روزه های قضایی که تا ماه رمضان وقت کافی دارد و روزه گرفتن مزاحم حقوق شوهر می شود باید از شوهر اجازه بگیرد. البته در قضای روزه رمضان که وقت کافی دارد اگر بدون اطلاع شوهر روزه گرفت و بعد از اذان ظهر شوهر تقاضای تمکین و مانند آن نمود زن باید روزه خود ادامه دهد.

استفتاء‌از سایت مراجع

روزه زن و اجازه شوهر